Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A sárgarépa, a tojás meg a kávészem

2011.05.24

A SÁRGARÉPA, TOJÁS ÉS A KÁVÉSZEMEK TÖRTÉNETE


Egy leány panaszkodott az édesapjának, hogy rosszul mennek a dolgai. Belefáradt az állandó eredménytelen harcba. Nem tudta, hogyan menjen tovább az életében, mert kimerültnek érezte magát. Úgy tűnt számára, hogy valahányszor megold egy problémát, mindig új probléma jelenik meg életében.
Édesapja szakács volt. Kézen fogta őt és elvitte a munkahelyére.
Fogott három fazekat és vizet forralt bennük. Amikor forrni kezdett bennük a víz, az egyikbe sárgarépát, a másik fazékba tojást és a harmadikba kávészemeket rakott. Miközben főttek ezek a dolgok a fazekakban, egyetlen szót sem szólt, csupán rámosolygott a leányára.
A lány türelmetlenül várakozott, magában azt kérdezve, vajon mit akar tenni az édesapja. 20 perc elteltével, apja eloltotta a tüzet, majd egy tálba rakta a tojásokat, egy tányérba a sárgarépát és kitöltötte a kávét egy csészébe.
Ezután megkérdezte lányától:
- Kedvesem, mit látsz itt?
- Tojást , sárgarépát és kávét - válaszolta ő.
Ekkor arra biztatta, hogy tapintsa meg a sárgarépát. A lány megtapintotta és érezte, hogy puha. Ekkor arra kérte, hogy hántsa le a tojás héját és a lány, érezte, hogy a tojás nagyon kemény. Ekkor arra kérte őt, hogy kóstolja meg a kávét. A lány nevetve kortyintott az illatos nedűből, majd megkérdezte:
- Mit jelentenek mindezek, apám?
Az édesapja elmagyarázta ekkor neki, hogy mind a három elemet ugyanolyan körülmények közé helyezték: forró vízbe. Csakhogy mindhárom elem különbözőképpen reagált erre:
A sárgarépa megpuhult és törékennyé vált.
A tojások erősen megkeményedtek.
Ellenben a kávé, megváltoztatta a víz színét.
Mit gondolsz, te melyikhez hasonlítasz ezek közül? - kérdezte lányától az apa.
Amikor a különböző körülmények kopogtatnak ajtódon, te hogyan válaszolsz ezekre?
Egy látszólag kemény sárgarépa vagy-e, akit ha megérint egy történés, akkor elveszíti keménységét?
A tojáshoz hasonlítasz, aki a történések hatására megkeményedik?
Vagy, egy kávészem vagy, aki a történésekre úgy reagál, hogy megváltoztatja a körülötte lévő világot?
Lehetsz te sárgarépa, tojás vagy kávészem is, te tudd, ha túlzásba viszel egy cselekedetet, egy gondolatot, az se neked nem tesz jót, sem pedig a környezetednek.
Nem az elégedetlenségbe kell belemerülnöd, mert az nem hoz pozitív változást az életedbe, hanem az elégedetlenkedő hozzáállást kell megváltoztatni.
A sárgarépa, tojás és a kávé akkor jó, ha megfelelő ideig főzzük és nem hamarabb, ill. nem később vesszük ki a vízből. Ami viszont nekünk jó, az nem biztos, hogy jó a másiknak. Amint előtérbe kerül az elégedetlenséged, tudd, hogy nem megfelelő ideig főztél, és több lehetőséged is van a változtatásra. A változtatásaidtól pedig harmóniát fogsz teremteni.

 (ismeretlen szerző)