Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Egypercesek - 2.rész

2011.02.18

Az igaz lelkiség

Megkérdezték a Mestert:

- Mi a lelkiség?

Ezt válaszolta:

- A lelkiség az ,amely sikeresen előidézi benned a belső átalakulást.

- És ha a mesterektől ránk maradt hagyományos módszreket követem, az nem lelkiség?

- Ha nem hozza meg benned a kívánt átalakulást, akkor nem lelkiség. Az a takaró, amely nem tart melegen, már nem takaró.

- A lelkiség tehát változik?

- Az emberek változnak és szükségük is van a változásra. Ami tehát valamikor lelkiség volt, mára már nem az. Amit ma általában  "lelkiség" kifejezés alatt értenek, az csupán a régi módszerek dokumentálása.

A kabátot alakítsd az emberhez, és ne az embert a kabáthoz.

 

A kis hal

- Elnézését kérem  - mondta egyszer az óceánban az egyik hal a másiknak. - Ön idősebb és tapasztaltabb, mint én, ezért valószínűleg tudna nekem segíteni. Mondja már meg, hol találom meg az Óceánt? Mindenütt keresem, de hiába.

- Az Óceán - mondta az öregebb hal - az, amiben most is úszol.

- Ez az? De hát ez csak víz. Amit én keresek, az az Óceán - mondta a fiatal hal, s elégedetlenül tovább úszott, hogy valahol másutt folytassa a keresést.

 

A férfi, aki a Mesterhez jött, szannyasi ruhát viselt, és a szannyasik nyelvén beszélte:

- Évek óta keresem Istent. Elhagytam az otthonomat, és mindenütt Őt kerestem, ahol csak megtalálhatom: a  hegyek csúcsán, a sivatag szívében, a monostorok csendjében és a szegénynegyedekben.

- És megtaláltad? - kérdezte a Mester.

- Beképzelt és hazug ember lennék, ha azt mondanám, hogy igen. Nem, nem találtam meg. És te?

Mit is mondhatott volna neki a Mester? Az esti nap nyalábokban küldte arany sugarait a szobába. Verebek százai csiripeltek vidáman a közelben egy fügefán. A távolból odahallatszott az országút zaja. Egy szúnyog az ember füle mellett zümmögött, figyelmeztetvén, hogy hamarosan csípni fog....  De ez a jó ember itt ül, és azt mondja, hogy nem találta meg Istent, hogy még mindig keresi Őt.

Egy kis idő múlva elégedetlenül elment a Mestertől valahová máshová, hogy ott keresse Istent.