Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Egypercesek 9

2011.07.08

A mester meglepődött, hogy az udvarában kiabálást és perlekedést hall. Amikor megtudta, hogy mindezt egyik tanítványa okozza, érte küldött, s megkérdezte, mi az oka a lármázásnak.

- Tudósoknak küldöttsége van itt, veled szeretnének találkozni. Megmondtam nekik, hogy te nem vesztegeted olyanokra az idődet, kiknek feje tele van ugyan könyvekkel és gondolatokkal, de semmi bölcsesség nincs bennük. Mert az ilyenek beképzeltségükben dogmákat gyártanak, és széthúzást okoznak az emberek között mindenhol.

A Mester mosolygott:

- Mennyire igaz - mondta. - De mondd csak, ezt az itteni összetűzést és széthúzást nem az okozza-e, hogy beképzelten azt hiszed, különb vagy náluk?

----------------------------------------------------------------------------------

Egy püspök panasza:

- Jézus akárhová ment, forradalom tört ki. Én meg akárhová megyek, az emberek teával kínálnak.

Ha már millióan követnek, kérdezd meg magadtól, hogy hol hibáztál.

------------------------------------------------------------------------------------

Egy király azt álmodta, hogy látott egy királyt a menyországban és egy papot a pokolban. Nagyon elcsodálkozott azon, hogy ez hogyan lehetséges, amikor is egy hangot hallott, ami ezt mondta:

- A király a paradicsomban van, mert tisztelte a papokat. A pap a pokolban van, mert megalkudott a királyokkal.

-------------------------------------------------------------------------------------

A kínai történet szerint egy idős földművesnek volt egy öreg lova, amellyel a földön dolgozgatott. Egy nap a ló elszabadult, s eltűnt a dombok között. Amikor a szomszédok kifejezték sajnálatukat a szerencsétlenség miatt, az idős ember csak ennyit mondott:

- Szerencse, vagy szerencsétlenség? Ki tudná azt megmondani?

Egy hét múlva a ló visszatért a dombok közül egy ménes vadlóval, és amikor a szomszédok a földműves szerencséje miatt örvendeztek, ő ismét ezt mondta:

- Szerencse, vagy szerencsétlenség? Ki tudná azt megmondani?

Amikor az idős ember fia megpróbálta betörni az egyik musztángot, leesett a lóról, és eltörte a lábát. A szomszédok megint sajnálkoztak. Nem úgy az idős ember, aki csak ennyi szólt:

- Szerencse, vagy szerencsétlenség? Ki tudná azt megmondani?

Néhány hét múlva bevonult a hadsereg a faluba, és besoroztak minden hadrafogható fiatalembert. Amikor az idős földműves fiát a törött lábával meglátták, lehagyták a listáról. Szerencse volt ez vagy szerencsétlenség? Ki tudná azt megmondani?